CoFRaMEは一般社団法人としての活動を停止しましたが、Facebookによる情報発信を継続します。(松田裕之)

ご挨拶

要覧 2009年12月31日
一般社団法人水産資源・海域環境保全研究会 会長 松田裕之

 漁業をめぐる国内外の情勢は、大きく変わり始めています。10年ほど前には、海洋生態系に漁業が与える影響を指摘する生態学者によって漁業に否定的な世論が形成されていました。しかし最近では、個別漁獲割当量の取引制度による、漁業と水産資源の保護が推奨されています。また、生態学者と水産学者の共著による「世界の漁業の再建」と題する論文が広く引用され始めています。
 食品としての水産物に対する内外の認識も変わりました。有害物質が含まれる場合もあると指摘されていますが、水産物は健康を促進する食品として注目され、寿司は世界中で食されています。そして、養殖を含めた様々な形で水産物を利用し、海域を保全する技術が世界中に広がりつつあります。しかしその一方で、限りある海の恵みを持続的に利用する責任が、消費者にも問われています。これらの流れは、新旧交代ではなく、古い世論に新たな世論が加わり、国際的にもさまざまな議論が繰り広げられて形成されたものです。
 これらの動向を踏まえ、趣意書に記された水産資源の持続的利用、養殖と海域環境の保全のために、世界の客観的かつ科学的な研究成果および成功する漁業の実践例を「学際的」に紹介し合い、さまざまな関係者と知識を共有し、明確な情報を発信することを、本研究会に期待しています。関心ある皆様のご参加をお待ちしています。


Message from the Representative Director

Catalogue December 31, 2009

Society for Conservation of Fisheries Resources and Marine Environment (CoFRaME)
Dr. Hiroyuki Matsuda

   Domestic and international realities surrounding fisheries have begun to change drastically. Around ten years ago, negative public opinions about fisheries had been formed by ecologists who pointed out the impact fisheries had on marine ecosystems. In recent years, however, protection of fisheries and marine resources are being encouraged by the trading system of individual catch quotas. Moreover, a dissertation entitled Rebuilding Global Fisheries, which was jointly authored by an ecologist and a fisheries scientist, has started to be widely cited.
   The domestic and international perception of marine products as foods has also changed. Although some note that hazardous substances may be contained within them in some cases, marine products are garnering attention as foods that help improve health, as witnessed in the rising numbers of sushi enthusiasts worldwide. Furthermore, technologies for conserving the water environment, with which be use marine products in different forms, including aquaculture, are becoming widespread over the globe. At the same time, even consumers are required to take responsibility for using the limited “blessings from the sea” in a sustainable manner. Such a tendency has been formed by new public opinions added to traditional ones rather than the new replacing the old, through diverse discussions repeatedly held in and among various countries.
   In consideration of these trends, in order to ensure sustainable uses of marine resources and conservation of aquaculture and water environment as specified in the charter, we expect the association to present results of the world’s objective and scientific research and practical models of successful fisheries in a cross-disciplinary manner, share knowledge with various associates and participants, and deliver clear information. We greatly appreciate the participation of all parties interested and involved.